Kuřecí fricassée na paprice

Fricassée de poulet au paprika

Pamatujete si všichni kuře na paprice ze školní jídelny? Tak na něj jednou pro vždy zapomeňte. Tohle kuře na paprice je úplně jiné. Kolem něj je tak lahodná a lehká omáčka, až se vám z ní budou protáčet panenky! Ve své podstatě se jedná o variaci na klasický francouzský recept fricassée, kdy se kuře lehce osmaží (někdy dohněda, někdy se jen nechá zatáhnout) a pak se dusí v omáčce z vína a vývaru. Tady je navíc sladká paprika, která dá jídlu úplně jinou dimenzi.

Je to ideální a komfortní jídlo na sobotní nebo nedělní rodinné večeře a obědy. Prostě jen doprostřed stolu postavíte hrnec s fricassée a každý si vezme dle své libosti. Podávejte s těstovinami, které jste promíchali s trochou rozpuštěného másla. Omáčka je velmi lehounká, jedna z těch nejjemnějších ve francouzské kuchyni, protože se v ní používá smetana a sametové žloutky.


4 porce

  • 4 kuřecí stehna, rozdělit stehno na dva díly (horní a spodní stehno)
  • 1 střední mrkev, nakrájet na kostičky
  • 1 řapík celeru, nakrájet na kostičky
  • 1 cibule, nasekat najemno
  • máslo
  • svázat provázkem do kytičky
    • 1 větvička tymiánu nebo 1/4 lžičky sušeného
    • 1 bobkový list
    • 3 větvičky hladkolisté petržele
  • 250 ml bílého suchého vína
  • 600 ml světlého kuřecího vývaru, vroucího
  • 125 ml crème fraîche nebo smetany (30 % tuku a více)
  • 2 žloutky
  • 1 - 2 lžíce sladké papriky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl, čerstvě mletý bílý pepř
  • kapka citronové šťávy

 

Troubu předehřejte na 150°C. Hrnec dáme na mírný oheň, do horkého hrnce dáme lžíci másla a zlehka na něm 5 minut smažíme zeleninu bez zhnědnutí. Pak osušíme maso a dáme do hrnce k zelenině do jedné vrstvy. Na mírném ohni smažíme 4 minuty, každou minutu maso otočte, nechcete, aby se maso zabarvilo a zkaramelizovalo dohněda, chcete maximálně lehounkou zlatou barvu na povrchu. Jakmile je maso zatažené, osolte, opepřete a zasypejte moukou.

Obsah hrnce za stálého míchání na mírném ohni smažte 2 minuty, chcete, aby se uvařila mouka a neměla v pokrmu syrovou chuť. Pak zaprašte paprikou, promíchejte, ohřev máte pořád na mírný plamen, přikryjte a 5 minut smažte z jedné strany, 5 minut z druhé. Odstavte.

Poté zastříkněte vínem, přilijte vývar a obsah hrnce míchejte, aby se mouka rozpustila a nevytvořila hrudky. Vývaru přidejte tolik, aby všechny kousky masa byly tak tak ponořené. Postavte zpět na oheň, přidejte bylinky svázané provázkem, přikryjte, přiveďte k varu a dejte do střední etáže trouby na 30 minut. Obsah hrnce by měl v troubě lehounce probublávat.

Po 30 minutách kuře vytáhněte z hrnce, oklepejte ho, aby na něm neulpívaly kousky zeleniny a dejte do hrnce, ve kterém budete kuřecí fricasée servírovat, přiklopte zčásti poklicí a dejte do vypnuté, lehce pootevřené trouby, tam vám maso vydrží teplé.

Mezitím omáčku přiveďte k mírnému varu, sesbírejte z povrchu tuk (1 lžíci nechejte) a zredukujte omáčku tak, aby hezky kryla lžíci. Mezitím, co se omáčka redukuje, rozmíchejte ve větší misce žloutky se smetanou. Až budete mít omáčku zredukovanou, po lžících ji za stálého míchání metlou přidávejte do směsi žloutků a smetany. Takto pomalu zahřejete žloutky a nesrazí se vám (= temperování žloutků).

Až přidáte cca hrnek omáčky, začněte míchat omáčku v hrnci a přilijte vaši rozmíchanou směs s temperovanými žloutky.  Přiveďte k varu, stále míchejte a minutu vařte. Pokud je omáčka příliš světlá, zamíchejte do ní trošku sladké papriky. Dochuťte solí a bílým pepřem. Odstavte. Zamíchejte do omáčky 30 g másla. Dle chuti dochuťte citronovou šťávou. Z trouby vytáhněte hrnec s kuřetem a sceďte do něj váš hotový sós. Fricassée je hotové.

Podávejte s těstovinami, které jste promíchali s rozpuštěným máslem a troškou nasekané hladkolisté petržele.

Pokud fricassée nehodláte servírovat nyní, na povrch omáčky položte potr. folii. Snažte se mít pod folií minimum vzduchových bublin, nechejte vychladnout. Pak přikryjte poklicí a dejte do lednice. 15 - 20 minut před podáváním hrnec s fricassée rozehřejte, přiveďte k mírnému varu, sem tam promíchejte a fricassée takto ohřejte. 

Vytisknout recept

2 komentáře u „Kuřecí fricassée na paprice

  • 1. 4. 2024 (20:41)
    Permalink

    Potřeboval bych vysvětlit balení sněhu z bílků. Na dno mísy dáme připravené těsto a teprve na něj dám sníh, nebo naopak, sníh je na dně mísy a na něj dám sníh? Balím vždy od středu mísy do stran, nebo mohu jet z jednoho kraje mísy na protilehlý kraj mísy?
    Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • 3. 4. 2024 (19:09)
      Permalink

      Dobrý den, proces je popsaný v sekci "techniky". Těsto balíte správně, od středu do stran. Uvidíte zde na videu: https://youtu.be/QcC3CGUhVrU?si=kjVplY_vo6MTnUks&t=1071

      Třetinu vyšlehaného sněhu přidejte do těsta a zamíchejte. Tím těsto naředíte a bude se lépe balit do sněhu.

      Takto naředěné těsto nalijte zpět do mísy se sněhem. A teď přichází to nejdůležitější. Mísu lehce nakloníte, v druhé ruce budete držet stěrku a budete konat následující pohyb - stěrkou zajedete do středu mísy až na dno, pak budete pokračovat ke kraji k sobě a nahoru. Tímto pohybem přehodíte těsto přes sníh, resp. zabalíte lehounce sníh do těsta za minimální ztráty jeho vzdušnosti.

      Mísu trošku pootočte a celý pohyb zopakujte. Sníh balíte tak dlouho, dokud se vám nezdá, že je směs téměř homogenní. Lepší je směs lehce nedomíchat, než přemíchat a vyfouknout si tak vzduch ze svých bílků.

      Tak hodně zdaru při balení sněhu, s pozdravem Dr. Cook 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *