Grilovaná makrela salmoriglio

Sgombro alla griglia al salmoriglio

Omáčka salmoriglio (čti: sgombro ala grilja al salmoriljo), která pochází z jihu Itálie (konkrétně je populární v Kalábrii a na Sicílii), vás vždycky zaručeně přenese svou vůní a chutí do Středozemí. Je jednoduchá, svěží a skvěle doprovodí jakoukoliv rybu. Vybral jsem k ní schválně makrelu, protože mnoho lidí makrelu nemá rádo a tato svěží omáčka by jí zase mohla navrátit její bezdůvodně ztracenou reputaci. Makrela je skvělá a levná ryba, která je plná blahodárných nenasycených mastných kyselin, které prospějí složení vašeho cholesterolu (zvýší ten "hodný" a sníží ten "zlý").

Pokud nechcete grilovat makrelu, kupte mečouna (klasická kombinace s omáčkou salmoriglio), tuňáka, parmici nebo třeba kanice a hejka.

S rybou podávejte lehký salát, ať už listový, nebo třeba rajčatový. Kus dobrého chleba středomořského typu nebude na škodu.

Z vín vybírejte třeba ovocnější Riesling z Mosely nebo třeba svěží Pinot grigio/bianco. Potřebujete svěží a lehké bílé víno, s těžšími bílými víny by ryba chutnala staře, těžce a mastně!


4 porce

  • 4 makrely
  • sůl, čerstvě mletý černý pepř
  • citronová šťáva
  • hladká mouka
  • extra panenský olivový olej

Omáčka salmoriglio

  • 1/2 hrnku extra panenského olivového oleje
  • 1 vrchovatá lžíce nasekaných lístků čerstvého oregana (můžete přidat i květy, pokud zrovna kvete)
  • šťáva z 1 citronu

Příprava ryb

Nejprve si připravíme ryby. Makrelám odstřihněte všechny ploutve. Poté jim podélně rozřízněte bříško a vytáhněte veškeré vnitřnosti, dejte pozor, abyste nepropíchli žlučník, žluč by rybu znehodnotila - je hořká. Zpod skřelí opatrně vytáhněte žábry - jakékoliv rybě vždy odstraňte žábry, jsou hořké! Černou blánu v břišní dutině odstraňteDutinu břišní vypláchněte pod tekoucí vodou a ryby pečlivě osušte v papírových utěrkách. Takto si můžete ryby připravit několik hodin předem a uschovat v lednici při teplotě 0 - 3°C, nebo ideálně na ledu.

Salsa salmoriglio

Omáčku salmoriglio připravte vždycky těsně před grilováním ryby, chcete, aby si uchovala svou lehkost a svěžest, proto nesmí dlouho stát ladem. Nasekané oregano, olivový olej a citron smíchejte v misce. Postavte stranou.

Grilování

Rozpalte gril (i s grilovacím roštem) nebo grilovací pánev. Aby se vám ryby nepřichytily k roštu grilu nebo k pánvi, obalíme je v mouce.

Dutinu břišní ryb osolte, opepřete a zakápněte troškou citronové šťávy. Stejně tak osolte a opepřete ryby zvnějšku. Ryby zakápněte olivovým olejem a olej po povrchu ryb rozetřete tak, aby byly rovnoměrně pokryté tenkým filmem (přichytí se na něj mouka).

Pak ryby obalte v mouce. Přebytečnou mouku z ryb oklepněte.

Ryby položte vedle sebe na gril, mějte mezi nimi cca 2 cm mezery a grilujte 6 - 7 minut z jedné a cca 6 - 7 minut z druhé strany. Jak poznám, že je ryba propečená? Když prstem zmáčknete filet v místě za hlavou, kde končí skřele a začíná tělo, maso by mělo pružit, mělo by se začít oddělovat od kosti a lehce se rozpadat na jednotlivé "vločky" masa.

Ryby přemístěte na servírovací talíř, ihned do filetů ryb udělejte drobné vpichy vidličkou a ryby přelijte omáčkou. Omáčka se dírkami dostane do masa a skvěle ho ochutí.

Podávejte ihned. Nezapomeňte sníst maso z rybích líček, je v nich nejintenzivnější chuť z každé ryby! Na stůl ještě položte láhev s extra panenským olivovým olejem, protože toho není nikdy málo!

Buon appetito!

Vytisknout recept

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *