Vánoční koblížky

Koblížky jsou do studených zimních dnů jako dělané. Tyto jsou provoněny vánočním kořením, takže vás krásně naladí do adventní atmosféry. Nejsou vůbec těžké na přípravu. Koblížky můžete plnit před, anebo po usmažení, to nechám na vás. Vyberte si marmeládu dle vaší libosti, můžete použít i Nutellu, já ale doporučuji nějakou pikantní marmeládu, která bude hezky kontrastovat s těstem a kořením. Třeba rybízovou, meruňkovou nebo brusinkovou.

Koblížky smažte v oleji, který má vysoký kouřový bod, nejlépe řepkový. Smažte je buď v hrnci nebo fritéze. Koblížky nikdy neskladujte v uzavřené nádobě. Mějte je hezky v košíčku jako já a nechejte je "dýchat", vydrží tak dva až tři dny. Pokud je dáte do krabice, nebudou dobré.


cca 15 koblížků, dle tloušťky těsta a velikosti vykrajovátka

  • 80 ml mléka
  • 60 g másla
  • 290 g hladké mouky
  • 15 g droždí
  • lžička skořice
  • 40 g cukru krupice
  • 2 žloutky
  • 1 vejce
  • 1 lžíce rumu

Na obalení

  • 150 g cukru krupice
  • strouhaná kůra z 1 bio pomeranče
  • 1 lžíce skořice
  • 2 hřebíčky, semlít najemno

Kvasnice rozdrobte do mísy. Do větší misky si dejte máslo. V rendlíku zahřejte mléko tak, aby jste v něm neudrželi ponořený prst, bude dost horké. Přelijte s ním máslo v misce. Chvilku míchejte, máslo se v mléce rozpustí a teploty se vyrovnají.

Výsledná směs másla a mléka by měla být vlažná, jako teplota lidského těla. Když dáte prst do mléka, není ani chladné, ani horké. Touto směsí přelijte kvasnice a míchejte, až se kvasnice rozpustí. Přisypejte cukr, míchejte do rozpuštění, přidejte vejce a žloutky, lžící rumu, skořici, mouku a špetku soli. Zamíchejte a nechejte minutu stát. Mouka do sebe nasaje tekutiny, pak hněťte buď robotem, nebo na vále nejméně 5 - 10 minut, až vám vznikne krásně hladké, elastické a pružné těsto jako žvýkačka.

Pokud těsto lepí, přidejte trochu mouky. Nechejte minutu stát, ještě jednou promíchejte, vytvořte z těsta bochníček a dejte kynout do čisté mísy, přikryjte potravinovou folií a dejte na místo s teplotou cca 22°C. Jakmile těsto trochu nakyne, vyklopte ho z mísy a promíchejte. Dejte zpět a nechejte kynout do trojnásobné velikosti.

Mezitím, co těsto kyne, si připravte cukr. Buďto v mixéru, nebo v hmoždíři smíchejte všechny suroviny a promixujte/utřete dohromady, aby se silice z kůry dostaly do krystalek cukru. Pak směs přepasírujte přes cedník a vysypejte na plech do tenké vrstvy, cukr proschne a odpaří se z něj vlhkost, kterou nasál z kůry.

Když těsto nakyne do trojnásobné velikosti, vyklopte jej na vál a vymlaťte z něj všechen vzduch. Teď máte dvě možnosti: buď můžete plnit koblihy před smažením, anebo po usmažení.

Plnění před smažením

Z těsta vyválejte obdélník stejně tlustoý (cca 1,5 - 2 cm). Na jednu polovinu těsta si vykrajovátkem, hrdlem sklenice nebo tvořítkem na koblížky naznačte kolečka. Do jejich středů dejte lžíci marmelády, dejte pozor, aby marmeláda nesahala až k okraji, pokud se vám dostane na okraj kolečka, těsto se při smažení rozlepí a marmeláda vyteče do oleje.

Druhou polovinu těsta přehněte přes naznačená kolečka a sklenicí, vykrajovátkem nebo tvořítkem vykrojte jednotlivé koblížky. Koblížky dejte na pomoučněný plech. Přikryjte utěrkou a nechejte kynout do dvojnásobné velikosti.

Zbylé těsto oprašte od mouky, prohněťte, vyválejte a tvořte další koblížky, až těsto celé spotřebujete. Olej si předehřejte na 170°C a koblížky smažte z jedné a pak z druhé strany dozlatova. Pokud se vám začnou v oleji otáčet, v těstu se vám vytvořila větší bublina vzduchu, proto ji propíchněte párátkem.

Zlatavé koblížky vyjměte z oleje a dejte na papírovou utěrku, která nasaje přebytečný tuk. Koblížky ještě horké obalte v cukru.

Plnění po usmažení

Z těsta udělejte váleček, ten rozkrájejte na 15 kusů. Z nich vytvarujte kuličky nebo placičky, dejte kynout na pomoučněný plech, přikryjte utěrkou a počkejte, až zdvojnásobí svou velikost.

Olej si předehřejte na 170°C a koblížky smažte z jedné a pak z druhé strany dozlatova. Pokud se vám začnou v oleji otáčet, v těstu se vám vytvořila větší bublina vzduchu, proto ji propíchněte párátkem.

Zlatavé koblížky vyjměte z oleje a dejte na papírovou utěrku, která nasaje přebytečný tuk. Koblížky ještě horké obalte v cukru. Až prochladnou, naplňte je marmeládou tak, že si do cukrářského pytlíku s plnící trubičkou dáte marmeládu, trubičku zapíchnete do koblihy a naplníte ji.

Vytisknout recept

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *