Gnocchi peperonati
Bramborové gnocchi připravené doma s láskou jsou ty nejlepší noky, které můžete mít. Podívejte se do mého receptu, s ním gnocchi zvládnete připravit levou zadní. Budou jemné a lehké a už nikdy více se nebudete bát bramborového těsta.
Noky si můžete klidně připravit předem, pak je uvařené prohodit v pánvi s trochou olivového oleje, aby se neslepily, a dát do lednice (více v receptu). Až je pak budete potřebovat, na konci přípravy omáčky je přidáte do pánve a v omáčce ohřejte.
Je jasné, že noky můžete připravit se širokou paletou omáček, já měl doma papriky, a tak jsem připravil noky s paprikami a fritovanou cuketou. V jednoduchosti je krása. Tento recept využívá domácí suroviny, které má většina italských kuchařek doma nebo na zahradě. Tak se pusťme do vaření!
2 porce
- gnocchi připravené z 500 g brambor, recept zde
- 1/2 červené papriky, semínka odstranit, dužinu nakrájet na proužky
- 1/2 žluté papriky, semínka odstranit, dužinu nakrájet na proužky
- 1/2 zelené papriky, semínka odstranit, dužinu nakrájet na proužky
- 1 stroužek česneku
- lehce do něj prašťte dlaní, aby se trošku rozplácl a uvolnil ze sebe silice
- 1 lžíce kaparů
- pokud jsou solené, zalijte je na 20 min hrnkem vroucí vody, pak sceďte
- 1 chilli, množství dle chuti, nakrájet na plátky
- 1 cuketa, podélně rozkrojit na 4 díly, ty nakrájet na 1 cm kousky
- kousky osolte a dejte na 20 min do cedníku
- sůl z cukety vytáhně přebytečnou vodu
- 1 menší hrst proužků pancetty
- střik suchého bílého vína nebo suchého vermutu
- velká hrst bazalkových lístků, natrhat nebo nakrájet na chiffonade
- parmezán
- olivový olej
- sůl, čerstvě mletý černý pepř
Připravte si vaše bramborové gnocchi.
Rozehřejte kastrol s dostatečným množstvím oleje vhodného na fritování. Zahřejte na 170°C. Cuketu, která díky soli vypotila velké mnoštství vody, vysušte v papírové utěrce. Dozlatova ji ofritujte a dejte na papírové utěrky okapat.
Rozehřejte větší pánev. Dejte do ní olivový olej, přidejte česnek, kapary, chilli, papriky a na středním ohni smažte, až začnou papriky měknout, chytat barvu a karamelizovat. Pak přidejte pancettu, minutu smažte, zastříkněte vínem, přidejte cuketu a gnocchi. Dochuťte solí a pepřem. Dejte pozor, cuketa je už trošku slaná, pancetta a kapary rovněž.
Přidejte pár lžic vody, ve které se noky vařily (pokud ji nemáte, použijte vodu kohoutkovou). Zvyšte plamen, omáčku nechejte prudce probublávat a noky v omáčce ohřejte, nasají do sebe trošku omáčky a omáčka zhoustne. Přidejte bazalku, znovu zkontrolujte dochucení. Vyjměte česnek. Odstavte.
Zakápněte olivovým olejem, zasypejte parmezánem. Promíchejte a ihned servírujte.