Pesce alla pugliese
Apulie, která leží v podpatku boty Itálie, je krásný a rozmanitý region, kde najdete plno krásných přístavních či vnitrozemských měst a vesnic. Vznikla zde těstovinová ouška orecchiette (Bari), hojně se zde pěstuje tuřín, prý zde pečou nejlepší chleba v celé Itálii (tzv. apulijský z Altamury) a vzniklo zde mnoho receptů z ryb, z nichž jeden je právě tento.
Ryba se peče v pekáči s tenkými plátky brambor, troškou ovčího sýra pecorino a olivovým olejem, který je dochucený pastou z česneku a petrželky. Jednoduché jak facka, ale taky děsně dobré! K jídlu pak už jen postačí sklenka dobrého vína a lehký, zelený salát.
2 porce
- 2 ryby (pražma, hejk, cípal, parmice, mořský vlk apod.)
- 4 - 5 velkých brambor (varný typ A či B), oloupat
- 2 stroužky česneku, oloupat
- 3 větvičky hladkolisté petržele
- stonky odkrojit a dát stranou
- ovčí sýr pecorino
- citronová šťáva
- olivový olej
- sůl, čerstvě mletý černý pepř
Troubu předehřejte na 200°C.
Do hmoždíře dejte česnek, špetku soli, popř. nakrájené tužší stonky hladkolisté petržele. Rozdrťte na pastu. Přidejte 5 - 8 lžic olivového oleje a najemno nasekanou petržel.
Břišní dutinu ryb pokapejte citronem, posolte, opepřete. Ryby pokapejte i zvenku, osolte a opepřete.
Pekáček vytřete polovinou směsi z česneku, petržele a oleje. Brambory nakrájejte na 1 mm plátky. Dejte jednu tenkou vrstvu brambor na dno, osolte, opepřete. Na brambory položte ryby.
Ryby posypejte sýrem. Na ryby začněte klást bramborové plátky tak, aby vypadaly jako kapří šupiny. Zbytek bramborových plátků rozprostřete kolem ryb. Osolte, opepřete. Zasypejte sýrem, přelijte zbytkem ochuceného oleje a dejte péct do střední etáže trouby na 30 - 40 min (dle velikosti ryb), až jsou brambory měkké a ryba upečená (když do ryby píchnete nožem a špičku nože následně přiložíte na jemnou kůži mezi dolní ret a bradu, špička nože vás bude pálit).
Vytáhněte z trouby a ihned podávejte.
Podávejte s Ryzlinkem rýnským nebo Veltlínským zeleným.