Studená polévka z Vichy

Vichyssoise

Studená, pórková, krémová polévka z francouzského Vichy je perfektní do horkých letních dnů. Dejte si ji jen tak nebo s křupavou, francouzskou bagetou jako oběd či lehkou večeři. Její příprava je jednoduchá, sami uvidíte.

Ve své podstatě se jedná o klasickou pórkovou polévku (potage Parmentier), což je stará a dobrá klasika francouzské gastronomie. Klasická pórkovka se však vaří jen ve vodě. Tady je polévka vylepšena vývarem.

Až budete mít zeleninu uvařenou, bylo by lepší, kdybyste pro přípravu pyré použili pasírku (moulinette) nebo cedník. Pokud ji budete mixovat mixérem, konzistence nebude úplně ideální, protože brambory a pórek rozmělníte velmi jemně a z brambor vybijete všechen škrob. V klasické francouzské kuchyni polévky často nemixují, pasírují je pro jejich lepší texturu. Tak hurá do přípravy vaší první Vichyssoise!


4 porce

  • 500 g pórku, nakrájený na malé kousky
  • 500 g brambor (varný typ C - moučný typ), oloupat a nakrájet na malé kousky
  • cca 1,5 litru vývaru (zeleninový nebo světlý kuřecí, hovězí)
  • sůl, bílý pepř
  • 4 lžíce smetany ke šlehání (30 %  tuku a více) nebo crème fraîche
  • čerstvě nasekaná pažitka

Do velkého hrnce dáme nakrájený pórek a brambory. Zalijeme vývarem tak, aby byly suroviny tak tak zakryté vývarem. Přiveďte k varu a nechejte jemně probublávat cca 45 minut s pootevřenou poklicí.

Pak polévku propasírujte, dochuťte solí a čerstvě mletým bílým pepřem. Znovu přiveďte k varu, promíchejte, přidejte smetanu a nechejte vychladnout, nepřikrývejte poklicí, polévka by zkysla. Dejte chladit do lednice. Před podáváním promíchejte, servírujte v talíři nebo polévkové misce, posypejte čerstvě sekanou pažitkou a servírujte s čerstvou bagetou.

Pokud byste chtěli studenou polévku trošku naředit, použijte k tomu smetanu.

Vytisknout recept

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *