Nedávno vyšel článek o tom, že cibule je velmi zdravá. Prý je zdravější než česnek, ruku do ohně bych za to nedal, ale vím, že cibule v sobě obsahuje antibakteriální látky, které pomáhají při nachlazeních. Cibule bude určitě mocnější, protože ji ve velkém používají národy okolo Středozemního moře, které jsou známé tím, že jsou velmi zdravé. A tak si myslím, že cibule, krom vína a česneku, bude jedna z mnoha dalších potravin, které je udržují v tak dobré kondici.
Chcete-li ale cibuli úspěšně používat, musíte vědět jak. V kuchyni se většinou setkáte se dvěma přípravami cibule. Buď je to restování cibule dohněda, nebo se setkáte s tím, že ji máte nechat zesklovatět.
V prvním případě budete cibuli velmi pomaličku smažit za nízké teploty. Celý proces trvá 20 minut až hodinu podle množství použité cibule. Co se bude dít v hrnci? Cibule razantně zmenší svůj objem a postupně na svůj povrch vypustí cukry, které začnou pomalu karamelizovat a cibule dostane hnědý nádech. Takto připravená cibule se používá např. do francouzské cibulačky.
Pokud máte nechat cibuli zesklovatět, jedná se o proces, kdy se cibule vhodí do hrnce s tukem na středním ohni. Teplotu regulujete tak, aby cibule nehnědla. Za pár minut dostane cibule sklovitý nádech, bude vypadat jako průhledná. Takto jste zesklovatěli cibuli.