Používejte správnou rýži do svých jídel. Víte, který typ do rizota a který zvolit na dezert? Kterou byste použili na přílohu? Čtěte, dozvíte se.
Rýže (Oryza sativa) se řadí mezi obiloviny, která je spolu s pšenicí nejrozšířenější obilovinou na světě. Roste v tropických, rovníkových a mírných pásmech. Největší konzumenti rýže jsou státy Asie (Čína, Indie a Indonésie). Má všestranné využití jako příloha, jako hlavní chod, může se přidávat do dezertů nebo použít v předkrmech.
Jsou různé typy rýží. Dva základní jsou indica, která je dlouhozrnná, a japonica, která je kulatozrnná.
Dlouhozrnná rýže je po uvaření načechraná a nelepí.
Opakem je rýže kulatozrnná, která je po uvaření lepivá, protože obsahuje vyšší množství škrobu. To znamená, že na přílohy použijete rýži dlouhozrnnou a na dezerty rýži kulatozrnnou.
Přechodným typem je rýže na risotto, která je něco mezi kulato a dlouhozrnnou rýží a po uvaření má rovněž tendenci lepit zrna k sobě.
Rýži můžete dělit podle způsobu opracování a podle odrůdy.
Zrna rýže se po sklizni různě opracovávají, což ovlivňuje jejich nutriční hodnoty a také chuť a vzhled. Rýže se vyloupe. Zrno je hnědavé, není tak krásně bílé, jak je znáte z obchodu. Tato rýže se nazývá hnědá. Má lehounce oříškovou chuť a musíte ji více žvýkat. Slupky a plevy se používají k čištění zubů (Indie), na plnění polštářů, jako palivo, náplň ohňostrojů a taky jako substrát.
Dále rýže bývá broušena. To je rýže bílá (neleštěná), jak ji znáte. Dochází k obroušení hnědého povrchu zrna. Dále se rýže může speciálními stroji leštit, aby bylo zrno leskle bílé (rýže bílá leštěná). Tímto procesem se ze zrn odstraňuje rýžový prach (z biochemické stránky škrob), který lne na zrna a díky tomuto procesu pak zrna nelepí.
Dále se tato bílá rýže může předvářet a sušit za vzniku rýže instatní (parboiled).
Rýži taky můžete dělit podle odrůdy.
Basmati, má úzká, dlouhá zrnka a je z Indie
Camargue, červená odrůda z jižní Francie, která je neloupaná, dlouhozrnná, má skvělou chuť a jemnou texturu
Jasmínová, čili parfémovaná, je z Thajska, má specifickou chuť, dlouhá zrna a v Asii se jí jen o svátcích
Sushi, tato rýže se používá na sushi, zrna drží při sobě, nejsou těžká a lepivá
Arborio, Carnaroli, Vialone Nano, risottové rýže, které mají velkou schopnost absorbovat tekutiny a drží si svůj tvar, ačkoliv je rýže lepivá
Z rýže se taky dělají nápoje jako Saké (rýžové víno), Arak (rýžový likér), rýžový olej a semletím zrn rýžová mouka.
Všechny rýže před vařením (kromě rýže na risotto a na dezerty) propláchněte pod tekoucí vodou pořádně v cedníku, dokud voda, která z cedníku vytéká, není čirá. Tím ze zrn omyjete škrob a rýžová zrna po uvaření nebudou lepit k sobě.